GGD GHOR Nederland is de landelijke vereniging van de 25 regionale GGD’en en GHOR-bureaus. Wij beschermen, bewaken en bevorderen de gezondheid en veiligheid van inwoners in Nederland. Dit heet ook wel: publieke gezondheid en veiligheid. Om dit doel te bereiken heeft GGD GHOR Nederland twee kerntaken:
In totaal werken we met ruim 120 collega’s bij GGD GHOR Nederland. De standplaats is Utrecht. We houden ons met de publiek gezondheid in brede zin bezig, uiteenlopend van ‘Gezondheid als uitgangspunt' (ook wel Preventie akkoord), veiligheidsvraagstukken (ook wel bekend onder GHOR), jeugdgezondheidszorg en natuurlijk de coronapandemie.
Team Jeugd bestaat uit circa 40 hoogopgeleide professionals. Dit zijn beleidsadviseurs die zich bezighouden met onderwerpen als Jeugdgezondheidszorg en Gezonde School. Daarnaast werken in het team projectleiders/medewerkers die werkzaam zijn in programma’s als Toezicht Kinderopvang. Binnen het team vinden we de ontwikkeling van ieder individu belangrijk, evenals de resultaatgerichtheid, de onderlinge samenwerking en verbinding. Eenzelfde type team is vormgegeven rondom de thema’s Gezondheid en Veiligheid.
De GGD’en houden volgens de Wet kinderopvang (Wko) toezicht op kinderopvangvoorzieningen (kindercentra, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders). Het Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang (LCTK) van GGD GHOR Nederland heeft als doel de kwaliteit, effectiviteit en uniformiteit van het toezicht op de kinderopvang te bevorderen en verbeteren en werkt hieraan in opdracht van het Ministerie van SZW. Daarnaast werkt dit team ook in opdracht van het ministerie van OCW aan toezicht op Voorschoolse Educatie.
Bij de GGD’en werken ongeveer 400 toezichthouders. De GGD’en worden hierbij ondersteund vanuit het landelijk centrum bij GGD GHOR Nederland. Het Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang van GGD GHOR Nederland heeft 13 medewerkers.
Je fungeert als spil in allerlei processen. En het is voor jou vanzelfsprekend deze nauwgezet tot een goed eindresultaat te brengen. Zo werkt het team aan veranderopdrachten in het toezicht (meer risicogericht toezicht en invoeren van flexibele inspecties) als ook aan zaken zoals de helpdesk, scholing van beginnende toezichthouders en opstellen van allerlei handleidingen en instrumenten.
Je adviseert het ministerie van SZW bij wetgevings- en beleidstrajecten, en de toezichthouders bij het uitvoeren van het toezicht. Je levert een bijdrage aan de doorontwikkeling van het opleiding- en trainingsaanbod, en het bevorderen van kennisuitwisseling. Ook geef je een vervolg aan de flexibilisering van het toezicht en doorontwikkeling risicomodel. Andere werkzaamheden en taken worden in overleg vastgesteld.
Voor deze functie dien je over een opleiding op HBO- of WO-niveau te beschikken. Je hebt kennis en praktijkervaring op het gebied van toezicht kinderopvang. Overtuigingskracht en het creëren van draagvlak zijn onontbeerlijk. Daarbij denken we dat de volgende competenties bij jou van toepassing zijn:
GGD GHOR Nederland is als organisatie volop in ontwikkeling. Je krijgt een zelfstandige en uitdagende baan in een professionele werkomgeving. Wij hebben een eigen arbeidsvoorwaardenregeling en zijn aangesloten bij pensioenfonds Zorg en Welzijn. De aanstelling is in eerste instantie tot eind 2023, met uitzicht op verlenging.
Inschaling is afhankelijk van opleiding en ervaring in schaal 11, tussen € 4.070,60 en maximaal € 5.741,47 bruto per maand op basis van een werkweek van 40 uur.
Meer informatie over over GGD GHOR Nederland en de diverse projecten is te vinden op www.ggdghor.nl. Voor inhoudelijke vragen kun je de contactpersoon benaderen. De contactgegevens vind je bovenaan deze vacature. Vertel ons jouw ervaring/visie en solliciteer direct! Jouw motivatie en CV, ontvangen we graag zo spoedig mogelijk maar uiterlijk op de sluitingsdatum.
De vacature wordt tegelijkertijd intern en extern aangeboden. Geschikte kandidaten kunnen voor de sluitingsdatum voor een gesprek worden uitgenodigd. Bij gelijke geschiktheid tussen interne en externe kandidaten krijgen interne kandidaten voorrang.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.